Arowroot, prášok z koreňa indickej rastliny Maranta arundinacea. Používa sa na zahusťovanie omáčok.
Gomasio,dochucovadlo vyrobené z opraženého sezamu alebo iných semien a morskej soli.
Karob alebo svätojánsky chlieb sa používa ako náhrada kakaa.
Kuzu, je škrob získaný z koreňa japonského vinného kríku. Používa sa na zahusťovanie omáčok a má tiež liečivé účinky.
Kvások je cesto na prípravu pečiva, ktoré je zvyčajne trvalo fermnetované kyslo-mliečnymi baktériami a kvasinkami.
Miso pasta, dochucovadlo vyrobené z ryže, jačmeňa alebo sóje, fermentačnej kultúry a soli.
Morské riasy sú niečo ako morská zelenina. Obsahujú však o 10-20% viac minerálnych látok ako zelenina suchozemská. Zároveň majú výnimočnú schopnosť detoxikovať telo.
Seitan, náhrada mäsa vyrobená jednoduchým vyplavením škrobu z pšeničnej múky rozmiesenej s vodou. Po vypláchnutí cesta vo vode a vyplavení ostatných látok zostane lepková hmota, ktorá sa potom ďalej spracúva rôznymi spôsobmi.
Sójová omáčka, dochucovadlo vyrobené fermentáciou sójových bôbov a pšenice.
Tempeh, sójové bôby naočkované ušľachtilou pleňou. Vyrába sa v niekoľkých formách (prírodný, údený, smažený), používa sa ako náhrada mäsa.
Umeocotdochucovadlo vyrobené kvasením sliviek umeboshi, má slanokyslú chuť.