My sme ...

... nadšenkyne všetkého, čo je poctivé, logické, jednoduché, zdravé a má to srdce. Myslíme si, že je dobré poznať všetky možnosti a slobodne sa rozhodnúť. Nie sme za to, aby sa čokoľvek striktne dodržiavalo. Podľa nás je lepšie zjesť "čízburger" s láskou a s chuťou, ako s výčitkami svedomia.

FOTO: selfieska by Katka, lebo Erika stále chutne varí

Vieme však, z vlastnej skúsenosti, aký vplyv má jedlo na naše duševné zdravie, na schopnosť tvoriť, myslieť, žiť. Preto vám ponúkame rôzne možnosti - informácie o vegetariánstve, o vegánstve, o RAW stravovaní, frutariánstve aj o tradičnej slovenskej či talianskej kuchyni.

Nám sa však najlepšie osvedčila práve prirodzená zdravá strava.

 

Erika Pašinská

V jedno slnečné, prázdninové ráno moja mama zahlásila: "Dnes budeš variť Ty". Ukázala mi, čo a ako, nechala knihu s receptami na stole a odišla do práce. Pustila som sa teda do varenia. Najprv špagety. Na druhý deň palacinky. Postupne som sa prepracovala až k vareniu mäsových jedál. Našim doma chutilo. A takto nejako som sa dostala k vareniu. foto: Renata Baďurová

Ako čas plynul, osamostatnila som sa. Z čarovnej Banskej Štiavnice som sa presťahovala do Bratislavy. Variť sama sebe, nuž, nebolo to také čarovné. A čas ďalej plynul. Vydala som sa a môj manžel bol nadšený jedák všetkého, čo som navarila. Čas plynul. Narodili sa nám detičky. Vytúžený synček, roztomilá dcérka.

Už pri prvom dieťati som sa veľmi vážne a seriózne zaujímala o zdravú stravu. Ako každá mama. Najprv som chcela vylúčiť sladkosti, vyprážané jedlá, múčne jedlá a samozrejme „umeliny“.

Nebolo to ľahké. Synáčik bol na tieto dobroty zvyknutý už z bruška (kto to mohol tušiť?!?) a - ak mám byť úprimná - aj otecko mu bol vzorom v tradičnom stravovaní. Šípila som, že to nebude ľahké. Ani pre mňa, ani pre nich.

Ako prvé som si začala všímať výrazné zmeny v správaní synka po tom, ako zjedol čokoládu. Zrazu bol čulý a akčný až moc. Pre istotu som si to párkrát overila.

Zrazu sa ku mne, úúúplne náááhodou, začali dostávať informácie o zdravej strave, o jej vplyve na psychomotorický vývoj dieťaťa. Nuž, veľa času neuplynulo a ja som sa vážne a seriózne rozhodla, že zdravá strava bude u nás základ.

Po krátkom čase som sa dopočula aj o makrobiotike. Inšpirovala ma a tvorí základ môjho varenia. Medzičasom som už nosila pod srdcom druhé dieťa, našu dcérku. A tej som dala základy zdravej stravy už do bruška.

Deti rástli ako z vody. Samozrejme, zdravo sa stravovali len v mojej kuchyni. Babičky, tetušky i otecko ich naďalej pokúšali tradičnými dobrotami.

Zdravú stravu považujem za dôležitú súčať života, preto som sa po materskej dovolenke rozhodla venovať kurzom varenia, na ktorých zdieľam moje skúsenosti. 

Zistila som, že ľudí, ktorí sa chcú naozaj zdravo a naozaj chutne stravovať je oveľa viac, ako som si myslela. V istom zmysle by sa dalo povedať, že každý z nás sa chce najesť zdravo a chutne.

Teším sa na vás na niektorom z mojich kurzov varenia, kde si spolu navaríme chutné zdravie.

Za inšpiráciu a učenie ďakujem:

 

Katarína Králiková

Obdivujem ľudí, ktorí robia niečo zmysluplné pre tento svet. Je ich tak veľa. O mnohých nikto nevie. A predsa fatálne ovplyvňujú všetkých nás. Napríklad taká kadernička, dobrá kadernička. So starostlivosťou a pedantnosťou sa postará o naše vlásky. Odchádzame spokojné a nadšené. Cítime sa krásne. Ani nevieme ako a sme blahosklonnejšie k deťom a ich rozhádzanému legu i k manželovým ponožkám na zemi. Svet je krásny.

Jedným z mojich najškonantnejších zážitkov bola moja prvá skúsenosť s makrobiotickou stravou. Poviem vám úprimne. Vyzeralo to na tanieri tak divne. Príliš zdravo. Príliš novo a čudne. Ale - aby som nebola trapoška, čo žerie iba horálky - ochutnala som. Aaach. To bolo lahodné. Neverila som vlastným chuťovým pohárikom. Jedla som ďalšie a ďalšie sústo. Neuveriteľná dobrota.

Ako typický nadšenec, okamžite som vykúpila polovicu biopotravín a hneď som chcela variť len makrobiotickú stravu. Joooj, nebolo to až také jednoduché. Ale - mám úžasnú priateľku. Volá sa Erika Pašinská a varí chutné zdravie, teda nie výlučne makrobiotickú stravu. Erika varí jedlo zo zdravých, prevažne lokálnych potravín a hlavne - varí s láskou. A to je chutné a zdravé.

Môj príbeh nie je podstatný. Dôležité je, že som nadšenec a milujem ospevovať všetko, čo je úžasné a čomu od srdca verím. A preto ja chutné zdravie propagujem kade chodím - po chodníkoch, po cestách i po virtuálnych diaľniciach.